Werking van het systeem:

BlauwBlauw bestaat uit een gesloten systeem van zenders en ontvangers. De zender wordt geplaatst in het hulpverleningsvoertuig zoals een ambulance, een brandweer auto of een politie auto. In elke auto wordt een BlauwBlauw ontvanger geplaatst. Dat is een klein kastje voorzien van vijf heldere LEDs. Het kastje kan eenvoudig en zonder schade worden gemonteerd op een goed zichtbare plaats bij voorkeur boven de binnenspiegel op de voorruit.

De ontvanger is afgestemd op de zenders van BlauwBlauw. Dat wil zeggen dat de ontvanger alleen geactiveerd kan worden door een zender van BlauwBlauw die in een hulpverleningsvoertuig is geplaatst. Als de sirene en het zwaailicht van het hulpverleningsvoertuig inschakelt, schakelt ook de zender van BlauwBlauw in.

Zodra het hulpverleningsvoertuig nadert, activeert de zender van BlauwBlauw de ontvangers in de auto’s
die plaats moeten maken. Dat zijn alleen de auto's die vóór het hulpverleningsvoertuig rijden.
De LEDs van de ontvangers gaan knipperen. Dat trekt de aandacht van de automobilist die dan weet dat er een hulpverleningsvoertuig van achteren nadert. Omdat de ontvanger ruim van te voren begint te knipperen heeft de automobilist voldoende tijd om zijn rijgedrag soepel aan te passen en het hulpverleningsvoertuig vrije doorgang te geven.